پردیس

معرفی گلها و گیاهان زینتی- استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است

پردیس

معرفی گلها و گیاهان زینتی- استفاده از مطالب با ذکر منبع بلامانع است

تقاضا

دقایقی پیش برای خرید قارچ رفته بودم یک بسته 250 گرمی قارچ داخل یک بسته پلاستیکی که حسابی سلفون پیچ شده بود. 

کاسب محل می خواست اونو داخل یه کیسه پلاستیکی دیگه بذاره که به یاد این همه پلاستیک در اطرافم افتادم که از سر و کول زندگی ما بالا میره ،مانع از کارش شدم و گفتم به کیسه نیاز نیست و این را بارها به او تذکر داده بودم اما هیچگاه به خرجش نرفته بود. 

به یاد آن همه کیسه که در منزل جمع کرده بودم افتادم به یاد دشت هایی که از کیسه های پلاستیکی پر شده است از شهرهایی که پلاستیک از سر و کولشان بالا می رود، تصمیم گرفتم همینکه به منزل رسیدم از دوستداران محیط زیست بخوام که بیاییم کمپینگی ایجاد کنیم و با این مسئله مبارزه کنیم  

فکر می کنم مبارزه کردن ساده است فقط کافی است وقتی خرید می کنیم برای بسته هایی که خود دارای پکیج مناسب است را  داخل پلاستیک دیگری نکنیم فقط همین واقعا چه اشکالی داره با خود یک سبد خرید داشته باشیم و برای هر چیزی از کیسه های نایلونی استفاده نکنیم!!؟

اسم آن را هم بذاریم کمپینک مبارزه با پلاستیک 

حالا کی باهامه

شقایق زرد (کالیفرنیا) Eschscholzia california

  

PAPAVBRACEAE

CALIFORNIA POPPY

گل‌های فنجانی شکل این گیاه در روزهای آفتابی باز می‌شوند اما به هنگام شب و در هوای ابری بسته می‌شوند. برای طولانی کردن فصل گل ‌دهی تخمدان‌های رو به رشد آن را بچینید.

شرح ویژگی‌ها

این گیاه چندساله حساس را معمولا به صورت یک‌ساله‌ای بادوام پرورش می‌دهند. گیاهان توده‌های سستی از برگ‌های برش‌دار سبزآبی می‌دهند. ساقه‌های نازک به غنچه‌های نوک‌تیزی ختم می‌شوند که اوایل تابستان تا اوایل پاییز به صورت گل‌های تکی، نیم دوبل یا دوتایی که گستردگیشان به 5/7 سانتی‌متر می‌رسد می‌شکفند. گلبرگ‌های ابریشم مانند معمولا زرد یا نارنجی هستند اما گل‌های سفید، صورتی یا قرمز هم می‌توانند بدهند.

ارتفاع و گستردگی

ارتفاع 30 تا 45 سانتی‌متر، گستردگی 15 تا 30 سانتی‌متر.

شیوه پرورش

جابجایی این گیاهان بد مناسب نیست، است به همین دلیل معمولا شروع پرورش از کاشت دانه در فضای بسته شیوه مناسبی نیست. در همان آغاز بهار (یا در مناطقی که یخبندان ندارند در پاییز) دانه را مستقیما در باغ بکارید، رشد گیاه سریع بوده، دانه را روی سطح خاک پاشیده و به نرمی داخل خاک فروکنید. جوانه‌ها را تنک کنید و در فاصله 15 سانتی‌متر از هم قرارشان دهید. اگر گل‌ها تا اواسط تابستان پراکنده شدند، یک سوم گیاه را قطع کنید تا مجددا گل‌های تازه شکوفا شوند. این گیاهان معمولا در مناطقی که زمستان معتدل دارند خود بذرافشانی می‌کنند.

کاربرد در فضای سبز

این گیاهان را به عنوان پرکننده در بسترهای گل و مرزها و در باغ‌های چمنی (meadow gardens) بکارید.

قدومه Erysimum cheiri

 

BRASSICAEAE 

WALLFLOWER

شکوفه‌های خوشبوی قدومه معمولا نارنجی یا زرد می باشد، اما گل‌هایی با تونالیته قرمز، صورتی یا شیری رنگ هم تولید می کند. این گیاه برای ترکیب‌های بهاری ایده‌آل است.

شرح ویژگی

این گیاه چندساله معمولا به صورت یک‌ساله یا دوساله‌ای نیمه بادوام پرورش داده می‌شود. از اواسط بهار تا اوایل تابستان توده‌های انبوه برگ‌های سبز و باریک، خوشه گل‌های چهارپر به پهنای 5/2 سانتی‌متر می‌روید.

ارتفاع و گستردگی

ارتفاع 30 تا 60 سانتی‌متر، گستردگی تا 30 سانتی‌متر.

بهترین محل پرورش

کاملا آفتابگیر تا نیم‌سایه با خاک معمولی تا مرطوب، زهکشی خوب و PH خنثی کمی قلیایی.

شیوه پرورش

دانه‌ها را در اوایل بهار در هوای آزاد و یا حدود 8 هفته قبل از آخرین زمان یخبندان درون خانه بکارید. دانه‌ها را در عمق 6 میلی‌متری کاشته و حول و حوش آخرین یخبندان گیاهان را با فاصله 20 تا 30 سانتی‌متر از هم بکارید. در مناطقی که یخبندان ندارند، این گیاه را به صورت دوساله پرورش دهید. در اوایل بهار دانه را در گلدان یا بستر گلخانه‌ای بیفشانید، اوایل پاییز گیاه را به محل گل‌دهی خود ببرید. برای اینکه خاک را به صورت یکنواخت مرطوب نگه دارید گیاه را در طی دوره‌های خشکی و بی‌آبی آبیاری کنید. وقتی گل‌دهی گیاه تمام شد گیاهان را از خاک درآورید و به خاک کود گیاهی بدهید.

کاربرد در فضای سبز

برای رنگ‌های نوبرانه، این گیاه را به صورت توده‌ای یا در بسترهای گل بکارید. یک ترکیب کلاسیک ترکیب قدومه های  نارنجی رنگ با گل های  آبی رنگ فراشم مکن ((Myosotis sylvatica) forget-me-nots) می‌باشد. قدومه با لاله  ((tulips هم ترکیب زیبایی تشکیل می‌دهد.

طراحی کاشت در محوطه سازی

محوطه یک ساختمان به عنوان اولین فضایی که بازدید کننده درآن قدم می نهد از اهمیت بسزایی برخوردار است . خواه این ساختمان یک مدرسه باشد یا یک بیمارستان یا حتی فضای یک منزل مسکونی .فردی که برای اولین بار وارد مکان می شود با هر نگاه درباره محیط اطراف خود قضاوت میکند .

گیاهان درمحوطه جایگاه ویژه ای دارند ومهمترین عنصر بکار رفته در محیط می باشند. بنابرین کاشت و جانمایی گیاهان در محیط عملی  است که طراح باید با دقت و تخصص انجام دهد . 

تعریف طراحی کاشت

عبارت است از یک فرایند، یک هنر و در نهایت یک علم . فرایند کاشت گیاهان در محیط از یک مفهوم انتزاعی در ذهن طراح شروع شده و پس از ترکیب با نیازهای محیطی و موقعیت مکانی در نهایت به یک طرح کشت مناسب می انجامد. از آنجا که در طراحی کاشت گیاهان سه اصل زیبایی ، عملکرد و اجرا و نگهداری مناسبی باید مد نظر قرار گیرد، می توان آنرا ترکیبی از علم و هنر طراح نیز دانست.

اصول طراحی کاشت

برای کاشت گیاهان از متد های مختلفی می توان تبعیت کرد . طراح محیط از یک سو باید باخصوصیات اقلیمی و محیط زیستی منطقه از قبیل خاک و هیدرولژی و دما و بارش آشنا باشد و از سوی دیگر با خصوصیات فیزیولژیکی گیاهان مختلف تا بتواند بهترین گیاهان مناسب آن منطقه را بیابد .

از سوی دیگر طراح کاشت باید با بکار بردن اصول زیبایی شناسی و قواعد فرم و بافت ورنگ ترکیب مناسبی ایجاد نماید که علاوه بر گیاهشناسی صحیح زیبا و دلپذیر باشد .

بطور کلی می توان اصول زیر را برای طراحی کاشت در محوطه سازی درنظر گرفت:

1-     اصل گزینش و نوع فضای سبز

اولین گام برای جهت دادن تفکر یک طراح برای ایجاد یک محوطه کاربری آن محیط است . اینکه طراح بداند از کدام سبک و نوع باغسازی تبعیت خواهد کرد و این سبک را نیز باید بر اساس یک دلیل منطقی که می تواند عملکرد محوطه ، اقلیم منطقه، فرهنگ و... باشد ؛ انتخاب نماید . به عنوان مثال طراح برای محوطه یک ساختمان اداری سبک رسمی (formal) و برای یک مهد کودک سبک ( informal )را انتخاب کرده و بر اساس آن نوع باغسازی را انتخاب می نماید.

2-     اصل انتخاب بهترین مقیاس گیاهان 

گیاهان را از لحاظ حداکثر رشد به چند دسته تقسیم می کنند . درختان بلند ، درختان متوسط ، درختان کوتاه ، درختچه ها ،پیچ ها ، گلها و گیاهان پوششی . اینکه با درنظر گرفتن سن بلوغ گیاه ، چقدر از سطح زمین فاصله خواهد گرفت ارتفاع نهایی رشد گیاه مشخص می شود. با شیوه هایی مانند هرس و کنترل ابیاری و کود دهی می توان این حداکثر رشد را تغییر داد. با درنظر گرفتن اینکه نهال 1 متری کاشته شده در سالهای آینده درختی تنومند خواهد شد باید گیاهان را انتخاب و جا گذاری نمود .

3- اصل تعریف غالبیت در طرح با تغییر نسبت مقیاس کشت به مقیاس معماری

گاه هدف ما از طراحی خرد و کوچک جلوه دادن ساختمانها و تاکید بر طبیعت است که اکثرا در سبکهای غیر رسمی و طبیعت گرا بکار می رود . و گاه احتیاج داریم بر ساختمان و بنای معماری تاکید کنیم و طبیعت را در برابر آن خرد و ناچیز جلوه دهیم که در محوطه بناهای تاریخی وآرامگاههای مقدس به چنین عملی احتیاج داریم .به عنوان مثال می توان در محوطه سازی یک شهرک مسکونی کاشت درختان بلند و گیاهکاری متراکم و نسبت زیاد فضای سبز نسبت به سطح زیربنای ساختمانها می تواند محیط خشک و سرد یک شهرک بتنی را به محوطه ای سر سبز و زیبا تبدیل نماید بر قیمت خانه های مجتمع بیفزاید وباعث آرامش و شادابی ساکنین شود . ولی همین عملکرد یعنی ایجاد یک فضای سبز پر دارو درخت و متراکم در کنار یک اثر باستانی مانند برج آزادی تا کید بر ساختمان را از بین برده و در نگاه اول دید را به خود متوجه می سازدو جلوه اثر را می زداید. از سوی دیگر برج در کنار یک گیاه بسیار کوتاه مانند چمن بلند تر و با ابهت تر جلوه میکند تا در کنار یک درخت چنار بلند قامت .بنابر این انتخاب مقیاس طولی و عرضی و ارتفاعی فضای سبز هوش و ذکاوت طراح را می طلبد که اقلیم و کاربرد و فرهنگ جامعه را بشناسد و درست تصمیم گیری نماید.

3-اصل بزرگنمایی فضا با بهره گیری از فنون طراحی کاشت

بزرگنمایی فضا را از طرق مختلفی می توان انجام داد .

- از طریق قرار دادن درختان بلند در پس زمینه ، درختان متوسط قامت در میان زمینه و درختچه ها و گلها وگیاهان پوششی در پیش زمینه

-از طریق قراردادن درختان با بافت نرم و سبک در پس زمینه و درختان متوسط بافت در میان زمینه و درختان بابافت خشن در پیش زمینه 

- قرار دادن رنگهای گرم در پیش زمینه و رنگهای سرد در پس زمینه

5- اصل انطباق نیازهای گیاهان با شرایط محیطی

در صورتی که این اصل رعایت نشود هزینه نگهداری به طور سر سام اوری بالا خواهد رفت و با این وجود نتیجه مطلوب بدست نخواهد آمد.

6- اصل زمینه سازی طرح با عناصر موجود درمحیط  

باید افق دید بیننده از همه جهات بررسی شود و آنچه در زمینه و انتهای دید او قرار می گیرد ازنظر طراح دور نماند . مثلا اگر انتهای طرح یک کوه در پس زمینه وجود دارد عناصر باید بر آن تاکید کنند تا دید به سوی کوه جلب شود و اگر ساختمانهای با جلوه بد در پس زمینه است گیاهان باید نظر بیننده را به سوی دیگر متوجه کنند یا منظر زشت را حتی المقدوربپوشانند.

7- تعریف ارتفاع گیاهان و محل یابی کاشت آنان بر اساس نوع محیط

مثلا درختان بلند مزاحم سیمهای برق نشوند و یا جلوی پنجره ها را نپوشانند و مانع وود نور نشوند . یا بر درخت دیگر سایه نیاندازند .ومانع رشد درختان کوتاهتر نشوند.

ز دیگر اصولی که می توان بطور گذرا به آنان اشاره کرد:

-         طراحی معابر و ایجاد سادگی و زیبایی و کارایی در محل های عبور

-         بکار گیری درختچه هایی که جاذب حشرات نیستند در کنار پنجره ها

-         تنظیم طرح کاشت با توجه به دید کاربر از سمت پنجره ها ، درب ورود و یا از جانب خیابان 

-         بهره گیری از خزاندارها به عنوان پس زمینه

-         بزرگنمایی ساختمانهای کوچک در پارکها

-         عدم تداخل محیط موثر درختان با یکدیگر 

-         بهره گیری از خطوط شاخه های درختان

-         توجه به منظره چهار فصل محوطه 

-         تغییر گیاهان پوششی در مناطق مختلف محوطه برای تعریف فضاها 

مراحل طراحی کاشت

 می توان برای فرایند طراحی کاشت گیاهان در محوطه 8 مرحله در نظر گرفت

مرحله اول . بررسی و سنجش سوابق تاریخی منطقه

باغسازی هر کشور در هر دوره تاریخی متاثر از سبک معماری و فرهنگ مردمان آن دوران بوده است . این امر در جزییات مناطق و شهرها نیز با یکدیگر متفاوت است . می توان با بررسی تاریخی منطقه از بروز اششتباهات فاحش پیشگیریکرد . اشتباهاتی مانند کاشت افرای ژاپنی در محوطه هایی که سابقا باغ ایرانی بوده و احتیاج به باز زنده سازی دارد.

مرحله دوم : تجزیه و تحلیلی محیطی

اولین بار که برای بازدید محوطه مورد نظر برای طراحی می روید اظهار نظر در مورد طرح و گیاهان کار دشواری است . اما با یک نگاه عمیق به محوطه های کاشته شده مجاور منطقه می توان گیاهان مناسب برای محیط را به آسانی شناسایی کرد . اینکه در محوطه اطراف چه گیاهانی بکار فته و استفاده ازکدام گیاه موفقیت امیز بوده  بسیار مهم می باشد . تجزیه و تحلیل سایت خود عنوان مقاله ای است که پیشتر در باره آن بحث شده .

مرحله سوم : انتخاب چند ایده بر اساس محتوای طرح ، برنامه طرح و تجزیه و تحلیلها

گول اولین طرح و برداشت خود را خوردن اشتباهی است که انسان در بیشتر مراحل زندی خود انجام میدهد. اولین برنامه و ایده لزوما بهترین نیست . بهتر است چند طرح در نظر گرفته شود و از میان انها بهترین انتخاب گردد.

مرحله چهارم : پرورش یکی از ایده ها و آفرینش یک طرح کامل

مرحله پنجم : ترکیب بندی کلیه عناصر و ایجاد وحدت در تمام اجزای مصنوع و نامصنوع در طراحی کاشت

مرحله ششم: توسعه و گسترش بستر گیاهی

مرحله هفتم :کاشت گیاهان و اجرای عناصر باغ

مرحله نهایی : نگهداری منظر

  براساس جزوه های درسی دکتر لقایی و دکتر کافی

معرفی سایت علمی پیرامون دیوار حائل

اجرای یک سایت فضای سبز اعم از فضای عمومی یا خصوصی تنها از عهده یک کارشناس فضای سبز بر نخواهد آمد و به یک تیم مجرب از تخصص های مختلف نیاز دارد اما مدیر پروژه باید یک معمار منظر توانا باشد تا با شناخت نسبی از هر تخصص مورد نیاز ، متخصص مرتبط را به کار دعوت کند. 

یکی از تخصص های کاربردی ، عمران است. من سعی کرده ام در سایت زیر به برخی از نیازهای خودم برای احداث یک دیوار حایل سبز پاسخ دهم و مطالعات و تجربیات کسب شده را با شما در وبلاگ شرکت به اشتراک بگذارم، شما اگر به اطلاعات کاربردی در خصوص دیوار حایل سبز نیاز دارید سایت زیر پاسخگوی نیاز شما خواهد بود: 

fuzhandasht.persianblog.ir 

لطفا دیدگاه ها و نظرات خود را بیان فرمایید.

گل انگشتانه Digitalis purpurea

مدت هاست که گیاه جدید معرفی نکرده بودم.

کمک کنید ایرادات وبلاگ پردیس را بر طرف کنمُ با وجود تعداد زیاد بازدید کننده از اینکه اظهار نظر،انتقاد و پیشنهاد اندکی به من می رسد راضی نیستم و علت آن را سه چیز می دانم:

1- سایت زیاد جدی گرفته نشده

2- سایت از محتوای علمی خوبی برخوردار نیست

3- به علت های فوق مراجعه کنندگان غیر متخصص به آن رجوع می کنند

استدعا دارم پس از مراجعه به وبلاگ برای من کامنت بگذارید و نقاط ضعف را به من گوشزد کنید زیرا یکی از اهداف من رفع نواقص خودم و تاکید بر نقاط قوت مورد نیاز جامعه علمی و تخصصی می باشد.

shariati83@yahoo.com منتظر دیدگاههای شما می مانم.  

 

SCROPHUL ARIACEAE

COMMON FOXGLOVE

ساقه های پژمرده گل های انگشتانه را پس از اتمام گل دهی قطع کنید تا باغ تمیز و مرتب بماند، یا بگذارید دانه‌های گیاه شکل گرفته و گیاه بذرافشانی کند (این امر به جذابیت باغ پاییزی می‌افزاید).

شرح ویژگی‌ها

این گیاه دوساله یا چندساله که عمر کوتاهی دارد به خاطر شکوفه‌های زیبایش پرورش می‌یابد. این گیاه توده‌های انبوهی از برگ‌های مخملی به رنگ سبز خاکستری می‌دهد. در اوایل تا اواسط تابستان سال بعد این گل‌های زینتی خوشه‌های بلند و خوش فرمی می‌دهد که نوک آنها گل‌های انگشتانه‌ای شکل می‌شکفند. این شکوفه‌های 5 تا 5/7 سانتی‌متری ممکن است به رنگ سفید، کرم،  و مایل به ارغوانی باشند، اغلب درون آنها لکه‌هایی با رنگ‌های مخالف وجود دارد.

ارتفاع و گستردگی

ارتفاع 90 تا 150 سانتی‌متر، گستردگی تا 60 سانتی‌متر.

بهترین محل پرورش

کاملا آفتابگیر تا نیم‌سایه (در مناطقی که تابستان داغ دارند نیازمند بعدازظهرهای سایه‌دار است)، خاک معمولی با زهکشی خوب و موادآلی افزودنی.

روش پرورش

گل انگشتانه را بیشتر به صورت دوساله‌ بکارید، اواخر تابستان دانه را در گلدان‌ها یا بستر گلخانه‌ای در هوای آزاد بنشانید. دانه را روی سطح خاک بپاشید به نرمی در خاک فروکنید و تا زمان رویش جوانه‌ها خاک را مرطوب نگه دارید.  در پاییز گیاهان را به محل خود در باغ منتقل کنید. آنها را با فاصله 30 سانتی‌متر از یکدیگر بکارید. رقم های بلند احتمالا نیازمند قیم باشند.

کاربرد در فضای سبز

این گیاهان را در عقب مرزها، جایی که در اواسط تابستان گیاهان دیگر جای خالی آنها را پر خواهند کرد، پرورش دهید. در زمین ها و نواحی جنگلی، فرم توده ای آنها، عالی است.

تصاویر زیبا از دسته گل های بی نظیر

تعدادی تصویر زیبا از دسته گل را برای عزیزانم قرار دادم امیدوارم سال نو میلادی به همه شما خوش بگذرد. 

سال 2۰12 شاید مثل همه سالهای گذشته بگذرد اما ... 

و... 

من به تو عشق می ورزم حتی اگر تو را نشناسم و هیچگاه رخ زیبا و مهربانت را نبینم... فریاد می زنیم؛ با هم انسان ها و انسانیت را چون همیشه دوست می داریم...

 

 

 

  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

سنگدانه های سنگین


برای تولید بتن سنگین از سنگدانه های سنگین مانند باریت ، فروفسفر ، ژئوتیت ،؛ هماتیت ، ایلمنیت ، لیمونیت ، مگنتیت و ذرات پانچی فولادی چربی زدایی شده استفاده می شود . در مواردی که به مقدار آب بلوری بالایی احتیاج است ، می توان از سوپانتیت ( که کمی سنگین تر از سنگدانۀ معمولی است ) یا بوگیت استفاده کرد .
 در مواردی که به بتنی با جرم مخصوص بیش از
kg/m3 4800 احتیاج است ، از ذرات پانچی فولادی و ساچمه استفاده می شود .
به طور کلی انتخاب سنگدانه براساس خصوصیات فیزیکی ، قابلیت دسترسی و هزینه انجام می شود . سنگدانه های سنگین باید تا حد معقولی از مواد ریز ، روغن و مواد خارجی تاثیر گذار بر پیوستگی خمیر با ذرات سنگدانه یا هیدراسیون سیمان عاری باشند . از کارایی خوب ، جرم مخصوص حداکثر و صرفه جویی اقتصادی ، سنگدانه ها باید تقریباً شکل مکعبی داشته و ذرات پولکی یا دراز در آن زیاد نباشد .

بتن سنگین

جرم مخصوص بتن سنگین به حدود kg/m3 6400 می رسد . از بتن سنگین اصولاً به عنوان حفاظ پرتوگیر استفاده می شود اما به عنوان وزنۀ تعادل و دیگر کاربردهایی که سنگین وزن اهمیت دارد نیز مورد استفاده قرار می گیرد . بتن سنگین به عنوان مصالح محافظ پرتوگیر در مقابل تاثیرات زیان بخش پرتوهای X ، پرتوهای گاما و تابش نوترونی حفاظت ایجاد می کند . انتخاب بتن برای حفاظت تابشی به الزامات فضا و نوع و شدت تابش بستگی دارد . در مواردی که الزامات فضا فاقد اهمیت است ، بتن معمولی معمولاً اقتصادی ترین حفاظت را ایجاد می کند . در فضاهای محدود ، بتن سنگین امکان می دهد تا بدون فدا کردن تاثیر حفاظ پرتوگیر از ضخامت حفاظ کاسته شود .
مقدار جرم مخصوص و آب بتن محافظ پرتوگیر معمولاً براساس نوع و شدت تابش تعیین می شود . کارایی حفاظ بتنی در برابر پرتوهای گاما تقریباً با جرم مخصوص بتن متناسب است . جرم مخصوص بیشتر ، حفاظ موثرتری ایجاد می کند . از طرف دیگر حفاظ موثر در برابر تابش نوترونی مستلزم هر دو عامل جرم مخصوص بالا و پایین است . هیدروژن موجود در آب عنصر سبک موثری در حفاظ بتنی است . برخی سنگدانه ها از آب بلوری به نام آب پیوندی تشکیل شده اند که بخشی از ساختار آنها را تشکیل می دهد . به همین دلیل چنانچه کاهش پرتوهای گاما و تابش نوترونی هر دو ضرورت داشته باشد ، اغلب از سنگدانه های سنگین با مقدار آب بلوری بالا استفاده می شود . برای کاهش تابش نوترونی شیشۀ بور نیز اضافه می شود .

بتن سبک سازه ای

بتن سبک بتنی است که جرم واحد حجم آن به مقدار قابل توجهی از بتن ساخته شده با شن یا سنگدانه های شکسته کمتر است . محدودۀ جرم مخصوص خشک کوره ای این بتنها از 240 تا kg/m3 1850 و محدودۀ مقاومت فشاری آنها از MPa ۰/۷ تا بیش از MPa40 متفاوت است .
در استاندارد
CSA A233.1 بتن سبک سازه ای بتنی تعریف شده است که مقاومت فشاری 28 روزۀ آن از MPa 20 بیشتر بوده و جرم مخصوص هوا خشک آن از kg/m3 1850 بیشتر نباشد . بتنی نیمه سبک سازه ای نیز دارای همین مقاومت فشاری است ، اما جرم مخصوص هوا خشک آن بین 1850 تا kg/m3 25000 است . برای کاربردهای سازه ای معمولاً زمانی از بتن سبک استفاده می شود که کاربرد آن به کاهش هزینه کلی
سازه ای با کاهش بارهای مردۀ روی سازه به دلیل استفاده از فولاد آرماتوربندی کمتر ، هزینۀ پایین تر پی و بنابراین هزینۀ کلی کمتر جبران می شود . همچنین استفاده از بتن سبک سازه ای در گسترش یا نوسازی ساختمانهای موجود نیز دارای مزیت است .